Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarom functies

Hallo,

De basis van functies snap ik wel, maar toch vraag ik me het nut af van functies. Als je de formule y = 1 + 6 hebt en de functie f(x) = 1 + 6. Dat is allebei hetzelfde. Waarom moet je het dan als functie schrijven? Met andere woorden, wat is de functie van een functie?

Groeten Twen

Twen
Leerling bovenbouw vmbo - donderdag 6 november 2014

Antwoord

Wanneer je nog maar kort hebt kennisgemaakt met een nieuw begrip zoals functies, dan is het vrij normaal dat je nog niet echt alle gemaakte afspraken over de notatie en over het nut ervan kunt inschatten.
Maar ik denk dat het begrip 'functie' één van de meest gebruikte begrippen in de wiskunde is en ook op ieder niveau.
Wat je voorbeeld betreft: als je y = 1 + 6 tegenkomt, dan lijkt het me logischer dat je dat inkort tot y = 7. Misschien bedoelde je y = x + 6.
Er is totaal geen verschil tussen de twee vormen y = x + 6 en f(x) = x + 6.
Wanneer je bijvoorbeeld met grafieken van functies moet werken, dan is y = x + 6 misschien handiger omdat je dan ook met een x-as en een y-as werkt.
Het voordeel van de andere notatie is dat wanneer je meer functies tegelijk gebruikt, je ze makkelijk uit elkaar kunt houden.
Je ziet dan bijv. f(x) = x + 6 en g(x) = -4x + 11 en h(x) = x2 - 5x + 1 enz. enz.
Door eenvoudigweg te praten over functie f, functie g en functie h hoef je niet steeds de complete formule op te noemen.
Wanneer je ze alle drie noteert als y = x + 6 en y = -4x + 11 en
y = x 2 - 5x + 1, dan wordt het best verwarrend.
Maar voor beide notaties is iets te zeggen.

MBL
donderdag 6 november 2014

 Re: Waarom functies 

©2001-2024 WisFaq