Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe moet je q vrijmaken?

Ik moet in twee formules q vrijmaken en de bijbehorende lijnen tekenen in assenstelsel.
2p+q=10 en 3p-2q=-6
Ik begrijp ook niet hoe ik y vrij kan maken in 5x-2y=12

Ilias
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 31 oktober 2014

Antwoord

De opdracht 'q vrijmaken' betekent dat je q schrijft als functie van p, dus iets als:

$q=...$

Bij 2p+q=10 betekent dat je zorgt dat er links alleen q komt te staan en de rest (termen met p en getallen) rechts.

$2p+q=10$

Trek links en rechts 2p af.

$q=-2p+10$

Daarmee heb je dan q uitgedrukt in p. Je kunt ook zeggen dat je q hebt vrijgemaakt.

$3p-2q=-6$

Trek links en rechts 3p af.

$-2q=-3p-6$

Deel links en rechts door -2.

$q=1\frac{1}{2}p+3$

Tada!

Op druk q uit in p kan je zien hoe je dat dan tekent in een assenstelsel. q heeft dan dezelfde rol als y en p wordt dan je x.

q74238img1.gif

Voor 5x-2y=12 gaat dat (uiteraard) precies zo.

WvR
vrijdag 31 oktober 2014

©2001-2025 WisFaq