Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 74224 

Re: Re: Stelsels oplossen

Blijkbaar had ik een fout in mijn vorige reactie

stroomopwaarts en -afwaarts verwisseld

Dus ik heb 24km=v-4.t en 36km=v+4.t

t=24km/v-4 en invullen in de 2e vergelijking
36km=v+4.24km/v-4
Daarna
36km.v-4 = (v+4).(V-4).24km (waarschijnlijk ben ik hier al volledig de mist in )

Dieter
Iets anders - vrijdag 31 oktober 2014

Antwoord

Beste Dieter,

Het is gebruikelijk om in wiskundige vergelijkingen geen eenheden te gebruiken maar enkel met de waarden van de grootheden te werken. Je bedoelt het wellicht goed, maar er ontbreken (belangrijke) haakjes. Het stelsel is dan:
$$\left\{ \begin{array}{rcl} (v-4)t & = & 24 \\ (v+4)t & = & 36 \end{array} \right.$$Je kan kiezen hoe je dit stelsel oplost: substitutie, combinatie, via matrices... Je koos ervoor om de eerste vergelijking op te naar $t$ en dat te vervangen in de tweede vergelijking, dat leverde:
$$36 = \frac{v+4}{v-4}24$$De volgende stap begrijp ik niet goed. Het is een goed idee om beide leden te vermenigvuldigen met $v-4$, op deze manier valt de noemer weg - maar jij zet nog een extra factor $v-4$ in het rechterlid...? Je krijgt:
$$36(v-4) = 24(v+4)$$Werk de haakjes uit, alles met $v$ naar één lid en alle constanten naar het andere lid; los verder op naar $v$.

mvg,
Tom

td
vrijdag 31 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq