Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7419 

Re: Miljoenenjacht

Ja, het is voor een praktische opdracht over Loterijen en als extraatje zoeken we uit hoe de Miljoenenjacht werkt. Ik heb de getallen van de uitzending van afgelopen zondag:

EERSTE BOD:
De bedragen:
0,01; 0,20; 0,50; 1; 5; 10; 20; 50; 500; 1000; 2500; 5000; 7500; 10000; 50000; 100000; 200000; 500000; 1000000; 2500000. Bod van de bank: 19.000 euro

TWEEDE BOD:
De bedragen:
0,20; 1; 5; 20; 500; 1000; 2500; 5000; 7500; 10000; 100000; 200000; 500000; 1000000; 2500000. Bod van de bank: 34.500

DERDE BOD:
De bedragen:
1; 5; 20; 500; 1000; 2500; 5000; 10000; 200000; 500000; 2500000. Bod van de bank: 61.000

VIERDE BOD:
De bedragen:
1; 5; 20; 500; 2500; 5000; 10000; 2500000. Bod van de bank: 107.000

(vijfde bod gesimuleerd nadat deelnemer deal heeft gemaakt)
VIJFDE BOD:
De bedragen:
1; 5; 500; 2500; 10000. Bod van de bank:1000

De koffer bleek 2500euro te bevatten en werd verkocht voor 107.000euro. Een goede deal dus.

De beginbedragen (26 dus, net als de koffertjes):
0,01; 0,20; 0,50; 1; 5; 10; 20; 50; 100; 500; 1000; 2500; 5000; 7500; 10000; 25000; 50000; 75000; 100000; 200000; 300000; 400000; 500000; 1000000; 2500000; 5000000 (allen in euro's)

Ik heb het dus goed bekeken, maar heb tot nu toe geen logica kunnen ontdekken. Misschien kunt u met behulp van deze getallen iets meer logica ontdekken?!

Alvast bedankt

Karoli
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 februari 2003

Antwoord

EERSTE BOD:
De bedragen:
0,01; 0,20; 0,50; 1; 5; 10; 20; 50; 500; 1000; 2500; 5000; 7500; 10000; 50000; 100000; 200000; 500000; 1000000; 2500000.
Mediaanbedrag: 1750
Verwachtingwaarde criterium levert op 218829
Bod van de bank: 19.000 euro = 8,7%

TWEEDE BOD:
De bedragen:
0,20; 1; 5; 20; 500; 1000; 2500; 5000; 7500; 10000; 100000; 200000; 500000; 1000000; 2500000.
Mediaanbedrag 5000
Verwachtingswaarde criterium levert op 288435
Bod van de bank: 34.500 = 12%

DERDE BOD:
De bedragen:
1; 5; 20; 500; 1000; 2500; 5000; 10000; 200000; 500000; 2500000.
Mediaanbedrag 2500
Verwachtingswaarde 292638
Bod van de bank: 61.000 = 21%

VIERDE BOD:
De bedragen:
1; 5; 20; 500; 2500; 5000; 10000; 2500000.
Verwachtingswaarde 314753
Bod van de bank: 107.000 = 34%

(vijfde bod gesimuleerd nadat deelnemer deal heeft gemaakt)
VIJFDE BOD:
De bedragen:
1; 5; 500; 2500; 10000.
Verwachtingwaarde criterium 2601
Bod van de bank: 1000 = 38%

Duidelijk is dat hierdoor (door bewust in het begin telkens een laag bod af te geven) de speler ertoe aangezet wordt om de eerste ronden gewoon door te spelen. Dat kun je zien aan die percentages van de verwachtingswaarde aan. Deze verwachtingswaarde kun je zien als de tegenwaarde van de koffertjes die nog in het spel zijn. Het mediaanbedrag leidt tot niets aangezien bij het derde bod die mediaan omlaag gaat en het bod toch stijgt.
Natuurlijk geven de resultaten van een enkele dag geen goed inzicht in het systeem.... ik betwijfel of er echt een forumle voor te vinden is, maar het principe is duidelijk. Wanneer je wil dat ik nog even meekijk naar de volgende trekking dan moet je me na zondag maar even de gegevens sturen.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 13 februari 2003

Re: Re: Miljoenenjacht

©2001-2024 WisFaq