Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsels oplossen

De som van de cijfers van een getal van twee cijfers is 9. Door de cijfers van plaats te verwisselen, bekom je een getal dat 45 kleiner is dan het oorspronkelijk getal. Bepaal dat getal.
De uitkomst werd hierbij reeds gegeven door de leraar (72).

Ik ben begonnen door x = eerste cijfer en y = tweede cijfer.
Dan verder 1) x+y = 9
2) yx = xy-45 (maar ik veronderstel dat dit niet juist is aangezien je dan vermenigvuldigt)
Verder geraak ik niet...

Storme
Iets anders - donderdag 30 oktober 2014

Antwoord

Beste Dieter,

Je moet voorzichtig zijn met de notatie: wat jij doet is inderdaad vermenigvuldigen. Een getal dat bestaat uit de cijfers x en y en dat je "xy" zou noteren (geen vermenigvuldiging bedoeld!), kan je schrijven als 10x+y. Bijvoorbeeld kan je op deze manier het getal 23 schrijven als 10*2+3, akkoord?

Voor de tweede vergelijking krijg je dus de getallen 10x+y en, na verwisselen van de cijfers, 10y+x. Tussen deze getallen is er een verschil van 45; kan je het stelsel aanpassen en oplossen?

mvg,
Tom

td
donderdag 30 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq