Alvast dank voor de reactie op mijn reactie... Ik probeer mezelf verder te verduidelijken. Je schrijft zelf "Stel: de bepaalde waarde is 20, maar de echte waarde is 21,5 . De absolute fout is dan 21,5 - 20 = 1,5 ." Dat houdt m.i. toch geen steek, want indien de echte waarde ècht 21,5 is, dan KEN je die waarde, en dan is er geen enkele noodzaak om de fout erop van (ik citeer) "een bepaalde waarde" te gaan vastleggen. Ik heb eigenlijk nog (minstens) 1 bedenking, maar laat ik het hier (nu) bij houden. Toch?
Met vriendelijke groet, Rachel.
Rachel
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 28 oktober 2014
Antwoord
Hallo Rachel,
Het feit dat een grootheid een zekere echte waarde heeft, wil nog niet zeggen dat je deze waarde ook kent. Jouw gewicht heeft zeker een echte waarde, maar deze waarde hoeft niet bekend te zijn. Wanneer je nu op een weegschaal gaat staan, dan meet je jouw gewicht, maar er zal een afwijking zijn tussen het echte gewicht en de waarde die de weegschaal aangeeft. Immers, geen enkele meting is oneindig nauwkeurig.
Wellicht komt de verwarring eruit voort dat we spreken van 'de' fout, terwijl we eigenlijk bedoelen: de foutmarge of de maximale fout. Wanneer de weegschaal 67,5 kg aangeeft, en we zouden precies weten dat 'de' fout 0,3 kg is (bv teveel), dan kunnen we eenvoudig de echte waarde van het gewicht uitrekenen: 67,5 - 0,3 = 67,2 kg. Helaas is dit niet het geval: we weten niet precies welke fout we maken, wel kunnen we vaak een foutmarge bepalen, bijvoorbeeld +/- 0,3 kg. Dan weten we dat de echte waarde ergens tussen 67,2 en 67,8 kg ligt. Misschien hebben we geluk en is de echte waarde precies 67,5 kg, maar het kan bv. ook 67,4 of 67,7 kg zijn.
Kortom: we meten 67,5 kg. De fout (eigenlijk: de maximale fout) is 0,3 kg. Dan ligt de echte waarde tussen 67,2 en 67,8 kg.