Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproeven

Hallo,

Voor mijn scriptie ben ik bezig met een multi moment opname(MMO), waarin je kijkt welke activiteiten er plaatsvinden op de werkvloer (productie).

Tijdens deze MMO heb ik 4 observatiepunten en ik loop 30 ronden in 1 uur. Ik kom momenteel op 300 ronden en ruim 3500 waarnemingen.

Omdat ik de betrouwbaarheid met een foutmarge wil bepalen gebruik ik de volgende formules:

n = (z/m)2 p(1-p)

n = minimaal aantal waarnemingen/meetronden?
z = norm voor zekerheidspercentage, bij 90% is dit 1,65, bij 95% is dit 1,96 en bij 99% is dit 2,56
m = foutmarge
p = verwachte percentage van een bepaald activiteit, in dit geval zal het ongeveer 2% tot 15% zijn.

Omdat ik met een betrouwbaarheid van 95% en een foutmarge van 1% uitspraak wil doen komt dit op de volgende berekening:

n = (1,96/0.01)2 .15(1-.15)
n = 4898,04 is afgerond 4900 waarnemingen/meetronden?.

Mijn vraag aan jullie is of de n hier uiteindelijk waarnemingen zijn of het totaal aantal meetronden?
Ik hoop dat iemand mij hier uit de brand kan helpen.

Alvast bedankt!

Gr

Wouter

Wouter
Student hbo - maandag 20 oktober 2014

Antwoord

Hallo Wouter,

Je hebt p gedefinieerd als het percentage van een bepaalde activiteit. n is dan het aantal keer dat je beslist of deze activiteit wel plaatsvindt of niet plaatsvindt.
Uit jouw tekst kan ik niet opmaken of je per waarneming of per meetronde een keer een beslissing neemt. Bedenk nog eens goed bij welke gebeurtenis de door jou geschatte kans van 0,02 tot 0,15 behoort (dit noemen we vaak: succes), en wat de alternatieve gebeurtenis is (de 'mislukking', met geschatte kans 0,85 tot 0,98). Het totaal aantal keer dat je vaststelt: "succes of mislukking" levert je de waarde van n.

GHvD
dinsdag 21 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq