Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële groei

In een laboratorium vindt een expiriment plaats met vliegen. Vanaf t=0 wordt het aantal vliegen N gegeven door de formule N=220·1,244-3t. Hierin is de tijd in weken.
  1. Bereken in twee decimalen nauwkeurig de groeifactor per dag.
  2. teken de grafiek van N voor 0t8
  3. Hoeveel dagen na t=0 is het aantal vliegen nog maar 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid?

Tongab
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 februari 2003

Antwoord

Een vraag over exponentiële groei, met de afgeleide functie heeft het niets te maken.
  1. De groeifactor per dag vind je door de beginhoeveelheid en de hoeveelheid vliegen na 1 dag te berekenen. Dit geeft
    N(0)=520.13 en N(1/7)=474.32.
    De groeifactor per dag is N(1/7)/N(0)1,10

  2. Gebruik een tabel met de GR; voer hiervoor in Y1=220*1.24^(4-3X).

  3. 10% van N(0) is 52,013. Plot de lijn met vergelijking Y2=52.013 en bepaal het snijpunt met behulp van CALC, 5: intersect.
    Let wel op, de x-waarde die je dan vindt is de tijd in weken.

jr
maandag 10 februari 2003

©2001-2025 WisFaq