Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Terugrekenen van samengestelde functie

Ik probeer g(x) te vinden als bekend is dat:
f(x) = 2x + 7
(g ο f)(x) = 4x2 + 5x - 1

Als ik f(x) en g(x) zou hebben dan kan ik wel (g ο f)(x) bepalen maar andersom heb ik geen idee van hoe ik het moet aanpakken.

Graag als iemand me op weg kan helpen.
Bedankt!

Mevr B
Iets anders - donderdag 16 oktober 2014

Antwoord

Een gekozen getal x wordt door functie f 'omgezet' in het getal (2x + 7).
Nu moet hierop functie g zijn werk doen.
Gezien het kwadratische resultaat, ligt het voor de hand om maar eens iets kwadratisch te proberen.
Begin daarom met g(x) = ax2 + bx + c en laat deze functie zijn werk doen met het getal (2x + 7).
Werk het resultaat uit en laat dit dan samenvallen met het gegeven antwoord.
Ik vond a = 1 en b = -11,5 en c = 30,5

MBL
donderdag 16 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq