Wij moeten een werkstuk houden over beleggen en de AEX-index voor Wiskunde, kunt u ons helpen om wat verbanden te zoeken tussen wiskunde en het beleggen oftewel het wiskundig beleggen...
Met vriendelijke groet, H. Veth
Huiber
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 10 februari 2003
Antwoord
Als jullie met beleggen het gewone sparen en zo (buiten aandelen) bedoelen, vinden jullie hier op Wisfaq wel wat informatie in de rubriek Economisch.
Waarschijnlijk bedoelen jullie het beleggen in aandelen en dat ligt wat moeilijker. Dat is allemaal heel uitgebreid en gecompliceerd dat ik jullie dat niet aan wil doen. Wel kan je het hebben over het rendement op aandelen dat via hetzelfde systeem werkt als een gewoon intrestmechanisme.
Over de AEX-index is er wel wat te zeggen. Eerst zeggen dat die bestaat uit 25 aandelen die elk een koerswaarde en een ratio (soort percentage dat ze uitmaken in de grote korf)hebben. De waarde van de index wordt bekomen door gebruik te maken van de Paasche-index: (de som van de huidige koers van alle aandelen in de korf x hun ratio / de som van de koers op de eerste dag van de beurs x hun ratio) x 1000.
Symbolisch: åQ1.P1/(åQ0.P0).1000
Hieruit resulteert dat de AEX-index op de eerste dag 1000 was, wat ook logisch is. Dezelfde formule kan je gebruiken om de wijziging tussen 2 momenten (vb 1 jaar) te berekenen.
Een tweede (economisch) wiskundig element, krijg je als je naar de vraag en aanbod van de aandelenkorf gaat kijken. Elk aandeel heeft een vraag- en aanbodscurve (neem maar een gewone wiskundige eerstegraadfunctie voor de eenvoudigheid). De AEX-index is eigenlijk de som van deze vraag- en aanbodscurven in een bepaalde verhouding, zodat je ook deze curven hebt voor de hele index (althans in theorie, in de praktijk verloopt het iets anders, maar daar hoeven jullie je niets van aan te trekken). Als je die 2 curven aan elkaar gelijkstelt en uitwerkt, krijg je de waarde van de index. Je kan dit ook bij de individuele aandelen doen om de koerswaarde te bekomen (de 2 rechten snijden elkaar en in dat punt bekomen we de koerswaarde en kunnen we de rechten aan elkaar gelijkstellen om de waarde te bepalen).
Een derde element is het voorspellen van de koersen en dat is al een wetenschap op zich (en ook niet eenvoudig). De denkwijze die daarachter zit, vindt je bij de volgende vraag: Voorspelling aandelenkoers.
Ik hoop dat ik jullie hiermee een stap in de goede richting heb gezet, en als er nog vragen zijn, horen we het wel.