Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 74051 

Re: GGD of KGV van 3 getallen

Sorry maar ik begrijp het nog steeds niet, kunt u het aub uitwerken?
Met de getallen 20/30/40?
Ik snap het tot zover: 20=2x2x5
30=2x3x5
40=2x2x2x5
En hoe moet ik dan verder met deze 3 getallen? voor de ggd en kgv?
Bij GGD zoek ik de gemeenschappelijk getallen bij 20, 30 en 40? dat is dan 2x5 = 10 en dan? of moet ik eerst 20 en 30 doen?

moniqu
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 12 oktober 2014

Antwoord

De ggd van a, b en c is gelijk aan ggd(ggd(a,b),c) en evenzo is de kgv van a, b en c gelijk aan kgv(kgv(a,b),c). Je neemt dus eerst de ggd/kgv van twee van de getallen, en dan de ggd/kgv van die uitkomst en het derde getal.

Waarom is ggd(ggd(20,30),40)=10?

20=2·2·5
30=2·3·5
Dus ggd(20,30)=10

Dan kijken naar ggd(10,40):
10=2·5
40=2·2·2·5
Dus ggd(10,40)=10

Dus ggd(ggd(20,30),40)=10

Idemdito voor het KGV. In twee stappen dus!

WvR
zondag 12 oktober 2014

 Re: Re: GGD of KGV van 3 getallen 

©2001-2024 WisFaq