Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren

geachte wisfaq
Betreft: oneigenlijke integralen
volgende: integr. 1/(a2-x2)^.5 = 1/{a2(1-x2/a2)}^.5

=1/aˇintegr. (1-x2/a2)^.5

=Primitieve 1/aˇarcsin x/a

echter de juiste primitieve is arcsin x/a
ik begrijp even niet waardoor de constante 1/a is geelimineerd, alvast bedankt voor uw reactie, yoep

yoep
Ouder - woensdag 8 oktober 2014

Antwoord

Dit zie je meestal wel als je het antwoord controleert door het te differentieren: de afgeleide van $\arcsin\frac xa$ is gelijk aan
$$
\frac1{\sqrt{1-(\frac xa)^2}}\cdot \frac1a
$$
die laatste factor $\frac1a$ komt van de kettingregel. Bij het integreren is $u=\frac xa$ gesubstitueerd; de factor $\frac1a$ verdwijnt daar in de $\mathrm{d}u$, want $\mathrm{d}u=\frac1a\mathrm{d}x$.
(Kettingregel en substitutiemethode zijn elkaars tegenhangers.)

kphart
woensdag 8 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq