Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significantie bepalen bij cijfers

Ik heb van negen leerlingen de cijfers van 2 periodes. Ik wil bepalen of de stijging in periode 2 tov periode 1 significant is. Hoe kan ik dat berekenen? (De leerlingen krijgen cijfers op 2 niveaus, havo en vwo)
Ll.	R1 havo	R2 havo	        R1 vwo	R2 vwo	
ll1 6,2 6,6 0,5 5,0 5,5 0,5
ll2 3,8 6,1 2,3 3,9 5,5 1,6
ll3 7,0 5,5 1,5 3,9 5,1 1,2
ll4 4,0 5,3 1,3 3,1 4,6 1,3
ll5 7,0 7,2 0,2 4,7 5,0 0,3
ll6 7,0 7,2 0,2 5,0 6,2 1,2
ll7 6,1 6,2 0,1 6,1 5,7 0,4
ll8 5,5 6,8 1,3 4,9 6,3 1,4
ll9 6,5 6,4 0,1 4,6 4,7 0,1
gem. 5,9 6,4 0,5 4,6 5,4 0,8

Samant
Student hbo - dinsdag 7 oktober 2014

Antwoord

Hallo Samantha,

Een tekentoets ligt het meest voor de hand. Op Wikipedia: tekentoets zie je een uitgewerkt voorbeeld, jouw vraag kan je op precies dezelfde manier aanpakken.

In de tekst wordt de 'B(12,1/2)-verdeling' genoemd. Hiermee wordt bedoeld: de binomiale verdeling met 12 waarnemingen (n=12) en succeskans 1/2 (p=0,5). Voor jouw situatie dus: n=9 en p=0,5.

Lukt het hiermee?

PS: Ik zie de relatie niet tussen cijfers op havo-niveau en vwo-niveau. Leerling 3 is op havo-niveau achteruit gegaan, maar op vwo-niveau vooruit?

GHvD
dinsdag 7 oktober 2014

©2001-2024 WisFaq