Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aflossen van flat interest lening waarbij aflossing te voren vastligt en pct nog

Beste rekenmeesters,

Ik ben in Indonesie met een project bezig om boeren op afbetaling van Solar Home Systems te voorzien. Ze hebben een schamel inkomen en weten daarover maar 1 ding: het kleine beetje dat ze kunnen missen op maandbasis en daarmee op jaarbasis.

In (onderandere) Indonesie wordt er gebruik gemaakt van een flat interest rate: een percentage van het geleende bedrag (bv 20%) zijn de kosten die je inrekening gebracht zullen worden (in feite deel uit gaan maken van een 'renteloze lening'. Het tijdsaspect wordt dus buitenbeschouwing gelaten (hetgeen een risico met zich meebrengt).

Stel: het berekende interest percentage is afhankelijk van de duur en de grootte van het geleende bedrag. En: de maandelijkse afbetaling staat vast.

Dan zouden we de duur van de lening willen weten voor we het percentage toepassen op het geleende bedrag:

(GELEEND BEDRAG * (1 + i)) / AFLOSSING = AANTAL AFBETALINGEN

Het aantal afbetalingen is een directe maat voor de tijd die het kost af te betalen. i Is het percentage in komma-notatie (0,2 = 20%)

PROBLEEM: i is onbekend, evenals het aantal afbetalingen (duur van de lening).

MOGELIJKHEID: er is een relatie te definieren tussen i en het aantal afbetalingen:

i = AANTAL AFBETALINGEN * GELEEND BEDRAG * Constante

Hoe kan er een percentage worden berekend, waarbij de tijd die het zal duren OOK de rente af te betalen, ook wordt meegenomen (zie bovenstaande relatie)?

Voor mij een knoop die ik nog niet heb kunnen ontrafelen...

Rob Marjot

Rob Ma
Student hbo - maandag 10 februari 2003

Antwoord

Beste Rob,

ik vrees een beetje dat ik je niet verder kan helpen. je probleem is wiskundig niet echt op te lossen (misschien wel, maar dan heb je maanden werk om het op te lossen). Het probleem is dat men het niet eenvoudig kan uitwerken met een standaardformule omdat zowel de intrest als het aantal aflossingen onbekend is.

In principe kan je wel weg met de mogelijkheid die je geformuleerd hebt, maar ik ben bang dat dat een slecht betrouwbare oplossing geeft. Je moet immers een lijst maken met de gegevens voor heel wat bekende gevallen (vb bij x aantal afbetalingen en een geleend bedrag y bedroeg de aflossing i). Dan kan je die via een statistisch computerprogramma invoeren en die geeft dan een wiskundige vergelijking voor het verband zodat je zelf de variabelen kan invullen en weet hoeveel de intrestvoet moet zijn. Het probleem is echter dat dat niet betrouwbaar is omdat intrestvoeten nog van andere dingen afhankelijk zijn, zoals de economische en politieke situatie en verschillen in tijd van de brongegevens.

Sorry, dat ik je niet echt verder kan helpen. Als de tijdsduur bekend was of de intrestvoet kon je het wel gemakkelijk oplossen.

Tom

tg
woensdag 12 februari 2003

©2001-2024 WisFaq