Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule met 2 variabelen

Beste WisFaq,

Zou je mij kunnen helpen met onderstaande formule?

Bereken x en y.
2x + 10 = 4x – 3y

Groet,

Marlies

Marlie
Student hbo - zondag 21 september 2014

Antwoord

Hallo Marlies,

Met één vergelijking en daarin twee onbekenden x en y zijn de waarden van x en y niet eenduidig te berekenen. Dat zie je wanneer je de vergelijking als volgt omvormt:

2x + 10 = 4x - 3y
3y = 4x - 2x - 10
3y = 2x - 10
y = 2/3x - 10/3

Je ziet dat je voor x elke waarde kunt invullen die je maar wilt, bij elke waarde van x hoort één waarde van y.

Vaak zie je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden, dan kan je wel een eenduidige oplossing verwachten (de vergelijkingen moeten dan niet afhankelijk of strijdig zijn).

GHvD
zondag 21 september 2014

 Re: Formule met 2 variabelen 

©2001-2024 WisFaq