Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsverheffen

Hallo
Ik heb een vraag,; als er een som tussen haakjes staat, en er staat een exponent achter dat haakje, hoe reken je die dan uit?
Ik heb als voorbeeldsom :
(4x3+9y2)2=
Alvast heel erg bedankt
R.d

Dicken
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 19 september 2014

Antwoord

Het schema dat hier achter zit is (A + B)2 = A2 + 2AB + B2.
Dit heet(te) een merkwaardig product en het komt zó vaak voor, dat je het echt uit je hoofd moet leren.
In jouw opgave heb je nu A = 4x3 en B = 9y2

Invullen in het gegeven schema levert dan A2 = (4x3)2 = 16x6 op.
Probeer de rest nu zelf aan te vullen.

MBL
vrijdag 19 september 2014

©2001-2024 WisFaq