Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De afgeleide van een logaritmische functie

Ik ben bezig met mijn praktische opdracht en kwam terecht bij de vergelijking: xlog(x) - 20sin(x)=0
Hier moet ik nu de afgeleide van weten. Ik zit nu al uren te proberen en te lezen hier op deze site maar ik kom er echt niet uit. Ik dacht: de afgeleide van xlog(x) = 1/x* 1/LN(x). En dan de afgeleide van 20sin(x) = 20cos(x). En dat zette ik dan achter elkaar: 1/x*1/LN(x)- 20cos(x).
Maar dat klopt dus niet als ik het dan vervolgens controleer met mijn rekenmachine. Ik hoop dat jullie me hier kunnen helpen, want het lukt me echt niet.
Alvast bedankt,

Moniek

Moniek
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 februari 2003

Antwoord

xlog(x) - 20sin(x)=0
Als je deze vergelijking wil oplossen snap ik eerlijk gezegd niet waarom je met de afgeleide aankomt.

De afgeleide is in ieder geval (voor het eerste deel) een kwestie van de productregel. Die pas je niet goed toe!!
als je met f·g begint dan wordt de afgeleide f'·g + f·g'

Ik neem even aan dat jouw log(x) hetzelfde is als de ln(x) waarmee ik alijd werk. Toepassen van de productregel levert op:

afgeleide = ln(x)+ x·1/x - 20cos(x) = ln(x) + 1 -20cos(x)

Maar of dit je nou veel verder helpt ??


Met vriendelijke groet


JaDeX

jadex
zondag 9 februari 2003

©2001-2024 WisFaq