Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijpunt(en) van twee grafieken

Hallo,

Ik moet van de functies 2y=2+3x en 3y=3x de snijpunten van elkaar berekenen.
Nu weet ik de normale manier van het berekenen van snijpunten met elkaar wel, maar weet ik niet hoe ik moet werken met de cijfers voor de y .. ?
Kunt u me hier meer uitleg over geven?

Bedankt!

Kristy
Student universiteit - woensdag 17 september 2014

Antwoord

Beste Kristy,

Je kunt je probleem op twee manieren aanpakken:

  1. Je kunt jouw 'normale' manier van oplossen terugvinden wanneer je de vergelijkingen deelt door het getal voor de 'y':

    Deel de eerste vergelijking door 2:

    2y=2+3x wordt dan:

    y=1+3/2x

    De tweede vergelijking deel je door 3, dat wordt dan:

    y=x

    Nu kan je het snijpunt op de vertrouwde manier vinden.

  2. Zeker zo handig is oplossen met substitutie. Één van de vergelijkingen herschrijf je tot de vorm y=... In dit geval is de tweede vergelijking het gemakkelijkst aan te pakken (zie boven), je vindt:

    y=x

    De gevonden uitdrukking voor y (in dit geval: gewoon x) vul je dan in de andere vergelijking in:

    2y=2+3x wordt dan:

    2x=2+3x

    Je houdt een vergelijking over met alleen x als onbekende, deze kan je dus oplossen.

GHvD
woensdag 17 september 2014

©2001-2024 WisFaq