Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve bepalen

Beste wisfaq,
Substitutie versus herschrijven:
I) integr x3/x+1), stel (x+1)= u , dx=du, x=(u-1)

substitutie:
integr. (u-1)3/u du =integr. u2-3u+3-1/u du

F(u) = 1/3u3-3/2u2+3u-ln(u)

F(x) = 1/3(x+1)3-3/2(x+1)2+3(x+1)-ln(x+1)+c

II) herschrijven van de integr.door uitdeling:

= integr. (x2 -x +1 -1/(x+1)) dx

F(x) 1/3x3 -.5x2+x - ln(x+1) +c

Welke van de twee uitwerkingen is de juiste Primitieve?

graag uw uitleg

youp
Ouder - vrijdag 12 september 2014

Antwoord

Afgezien van een klein foutje in de uitdeling (de +1 moet -1 zijn), zijn beide methoden correct.
Ze lijken verschillende resultaten te geven, maar wanneer je het resultaat van de eerste methode uitwerkt, zie je dat het resultaat van de tweede methode ontstaat.
En dat is maar goed ook, want de primitieve is uniek (afgezien van de constante).
Het enige dat je misschien moet bijstellen is de primitieve van het stukje 1/x waar niet ln(x) maar ln(|x|) uitkomt.

MBL
vrijdag 12 september 2014

 Re: Primitieve bepalen 

©2001-2025 WisFaq