Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van middelloodlijn

Beste,

In het boek staat er een opdracht die ik niet helemaal begrijp. Het is de bedoeling om van de middelloodlijnen van lijnstuk AB de vergelijking te geven. Stel ik heb punt A(1,2) en B(-3,4) , hoe moet ik dit dan uitrekenen?

Alvast bedankt!

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 6 september 2014

Antwoord

Die middelloodlijn $m$ staat loodrecht op de lijn $l$ door AB en gaat door het punt M(-1,3), het midden van AB.

$r_{l}=-\frac{1}{2}$, dus $r_{m}=2$.

De lijn $m$ snijdt de y-as in het punt (0,5).
De vergelijking is dan $m:y=2x+5$

Toch?

PS
Je kunt ook $y=2x+b$ nemen en M(-1,3) invullen om $b$ uit te rekenen. In 't geval je 't niet zomaar kan zien.

$3=2·-1+b$
$3=-2+b$
$5=b$

Hopelijk helpt dat!

WvR
zaterdag 6 september 2014

©2001-2024 WisFaq