Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden

Hallo, ik zit al een paar dagen op deze oefening van wiskunde te kijken : y=3√(x3-1). Hiervan moet ik de afgeleide bereken, maar we hebben de formule van de macht geleerd. Deze kan ik hier natuurlijk op toepassen door de wortel om te zetten naar de macht 3/2 maar ik kom het gegeven resultaat niet uit. Als ik deze oefening met 2/3 probeer, lukt het ook niet.

dit is de oplossing : de afgeleide is $\to$ x2:3√(x3-1)2 . Dus in de noemer staat eerst tot de tweede macht en dan het geheel onder de derdemachtswortel.

Mijn vraag is nu, hoe kan ik tot deze oplossing komen met de gegeven formule? En gaat dit ook met een andere formule? Ik heb de oplossing wel, maar ik wil graag de bewerkingen ook zien

Groetjes en bedankt!

Jasmin
3de graad ASO - donderdag 4 september 2014

Antwoord

Hoi Jasmine,

Dit gaat onder andere met de kettingregel en wat herschrijven van de dingen.

\[
\begin{array}{l}
y = \sqrt[3]{{(x^3 - 1)}} \\
y = (x^3 - 1)^{\frac{1}{3}} \\
{\rm{stel (}}x^3 - 1) = u \\
y = u^{\frac{1}{3}} \\
y' = \frac{1}{3}u^{\frac{{ - 2}}{3}} .u'{\rm{ ( kettingregel)}} \\
{\rm{u'}} = 3x^2 \\
y' = \frac{1}{3}{\rm{(}}x^3 - 1)^{\frac{{ - 2}}{3}} .3x^2 = {\rm{(}}x^3 - 1)^{\frac{{ - 2}}{3}} .x^2 = x^2 .\frac{1}{{{\rm{(}}x^3 - 1)^{\frac{2}{3}} }} \\
y' = \frac{{x^2 }}{{\sqrt[3]{{{\rm{(}}x^3 - 1)^2 }}}} \\
\end{array}
\]

mvg DvL

DvL
donderdag 4 september 2014

©2001-2024 WisFaq