Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken vereenvoudigen met gemeenschappelijke factoren in de noemers

Hallo Wisfaq,

Ik ben met wiskunde B bezig en ik loop bij een aantal opgaves vast. Ik hoop/denk als jullie er een voor zouden (willen) doen, dat het me meteen veel duidelijker wordt.
  1        1
----- - ------
x2-4 x2+2x
Deze twee breuken moeten tot 1 breuk worden geschreven, en moet zo ver mogelijk vereenvoudigd worden.

Het antwoord is:
   2
-------
x(x2-4)
Hopelijk kunnen jullie me helpen!

Groetjes!

Luuk
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 22 augustus 2014

Antwoord

't Is een kwestie van gelijknamig maken. Maar je kunt de noemers eerst ontbinden. Je kunt dan beter zien welke gemeenschappelijke noemer handig is.

$
\Large\begin{array}{l}
\frac{1}{{x^2 - 4}} - \frac{1}{{x^2 + 2x}} = \\
\frac{1}{{(x - 2)(x + 2)}} - \frac{1}{{x(x + 2)}} = \\
\frac{1}{{(x - 2)(x + 2)}} \cdot \frac{x}{x} - \frac{1}{{x(x + 2)}} \cdot \frac{{x - 2}}{{x - 2}} = \\
\frac{x}{{x(x - 2)(x + 2)}} - \frac{{x - 2}}{{x(x - 2)(x + 2)}} = \\
\frac{2}{{x(x - 2)(x + 2)}} = \\
\frac{2}{{x\left( {x^2 - 4} \right)}} \\
\end{array}
$

Ik zou het antwoord $
\eqalign{\frac{2}{{x(x - 2)(x + 2)}}}
$ ook goed rekenen.

Zie ook gebroken formules

WvR
vrijdag 22 augustus 2014

©2001-2024 WisFaq