Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 73706 

Re: Loodlijnen in een vierkant

Beste

Mijn excuses. Toen ik mijn vraag verstuurd had realiseerde ik mij dat jullie er niet zijn om ons huiswerk te doen. Nogmaals mijn excuses. Ik zie dan congruete driehoeken. Ik kan het alleen niet bewijzen. [AB] = [BC] want de zijden van een vierkant zijn allemaal evenlang. Dit geldt ook voor de hoeken dus |^B| = |^C|. Ik kan alleen geen tweede hoek of zijde.

Michie
2de graad ASO - vrijdag 15 augustus 2014

Antwoord

Beste Michiel,

Je weet al:
AB = BC (zijden van een vierkant)
ÐABE = ÐBCF = 90°

Het snijpunt van AE en BF noem ik S. Driehoek ABS is rechthoekig, dus in deze driehoek zie je:
ÐSAB = 90° - ÐABS
ook geldt:
ÐFBC = 90° - ÐABS

Dus: ÐSAB = ÐFBC

De driehoeken ABE en BCF zijn congruent (HZH), dus AE=BF

GHvD
vrijdag 15 augustus 2014

©2001-2024 WisFaq