Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulus vergelijking

Hoe los je deze modulusvergelijking op?

|3-2x|+4x = 6

ray
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 augustus 2014

Antwoord

Om dit soort vergelijking op te lossen maak je onderscheid tussen twee gevallen:
  1. 3-2x$\ge$0
  2. 3-2x$<$0
In het 1e geval gaat het dan om deze vergelijking:
3-2x+4x=6
3+2x=6
2x=3
x=11/2
Even controleren of 3-2x$\ge$0 en dat klopt...

In het tweede geval gaat het om deze vergelijking:
-(3-2x)+4x=6
-3+2x+4x=6
6x=9
x=11/2
Even controleren of 3-2x$<$0 en dat klopt niet... dus deze oplossing voldoet niet. Maar die hadden we al...

q73705img1.gif

De oplossing is x=11/2.

WvR
vrijdag 15 augustus 2014

©2001-2024 WisFaq