Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bevers

Goedenavond,

In een natuurgebied, waar de beverpopulatie gans uitgestorven is, worden opnieuw 20 bevers uitgezet. De populatie groeit logistisch aan en het gebied heeft een maximale capaciteit van 660 bevers. Na 5 jaar is de populatie bevers al tot 124 aangegroeid.
  1. Stel een functievoorschrift op dat hoort bij het logistisch model.
  2. Hoeveel bevers zullen er na 8 jaar in die familie leven?
  3. Na hoeveel jaar zijn er meer dan 400 bevers?
Gebruikte formules met G een horizontale asymptoot en tot 1/2G is verloop exponentiëel.
Graag wat hulp aub.
Groetjes

N*= b.at en N*=(G-N)/N
N= G/(1+b.at)

Rik Le
Iets anders - dinsdag 12 augustus 2014

Antwoord

Gegeven:

$N_t$ = $\large\frac{G}{1+b\cdot a^t}$
$G=660$
$N_0=20$
$N_5=124$

Invullen van $N_0$ geeft $20$ = $\large\frac{660}{1+b\cdot a^0}$.
Daaruit kan je opmaken dat $b=32$.

Invullen van $N_5$ geeft $124$ = $\large\frac{660}{1+32\cdot a^5}$.
Daaruit kan je dan opmaken dat $a\approx0,6700676098$.

...en dan kan je rest van de vragen wel oplossen.

WvR
dinsdag 12 augustus 2014

©2001-2024 WisFaq