Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Routes handelsreizigersprobleem

Als ik in een bepaalde woonplaats van 20 vierkante meter, 8 punten evenredig verdeeld heb, en ik moet deze met de auto allemaal bezoeken (kortste route), hoe lang wordt deze route dan?
- Is dat √(S/N) · (N-1), met S = opp, N = demand punten?
- En wat is de factor die ik moet gebruiken als het gaat om omrijden?

S.Meij
Student universiteit - zondag 13 juli 2014

Antwoord

Hallo, Sanne!

Die formule ken ik niet, maar met acht punten kun je de kortste route nog wel vinden met een pascalprogramma waarvan de kern hierna schematisch wordt weergegeven:

minimum:=1000000;
for k1:=1 to 8 do
for k2:=1 to 8 do if not(k2=k1) then
for k3:=1 to 8 do if not((k3=k1) or (k3=k2)) then
for k4:=1 to 8 do if not(....
....
for k8:=1 to 8 do if not((k8=k1) or (k8=k2) or ... (k8=k7)) then
begin
som:=sqrt((x[k2]-x[k1])*(x[k2]-x[k1])+(y[k2]-y[k1])*(y[k2-y[k1]))+
sqrt((x[k3]-x[k2])*(x[k3]-x[k2])+(y[k3]-y[k2])*(y[k3]-y[k2]))+ .... +
sqrt((x[k8]-x[k7])*(x[k8]-x[k7])+(y[k8]-y[k7])*(y[k8]-y[k7]));
if som$<$minimum then begin minimum:=som; writeln(k1:2,k2:2,...,k8:2,minimum) end
end

Dan moet je de gebruiker of het programma wel nog eerst de coördinaten van de acht punten laten invoeren.

Succes ermee.

hr
vrijdag 18 juli 2014

©2001-2024 WisFaq