Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte van een kubus in de vorm van een driehoek

ik moet de oppervlakte berekenen van een kubus (of een balk in de vorm van een driehoek (ik ken zelfs de naam niet van deze figuur. Als het gesloten is heeft het de vorm van een lange driehoek (Toblerone wordt ook zo verpakt). Mijn probleem is dat ik de formule niet ken, kunnen jullie mij helpen?
Met dank

Christ
Iets anders - zaterdag 8 februari 2003

Antwoord

Hoi,

Volgens mij bedoel je een prisma:
Om de oppervalkte te berekenen tel je de opppervlaktes van de zijdes op:
Stel dat het een prisma is met een gelijkzijdige driehoek
met driehoekszijde x en lengte z:
De oppervlakte van het grondvlak is x·z (dit hebben we drie keer => 3(x·z)
de opp van de driehoek is basis·hoogte/2
basis = x
hoogte = (x2- x2/4) (dmv Pythagoras)
b·h/2 = [x(3x2/4)]/2
Aangezien deze driehoek 2 keer voorkomt kunnen we het delen door 2 laten vallen.
De totale oppervlakte is dus 3xz + x(3x2/4)
Is het een gelijkbenig driehoek moet je een lengte y invoeren als schuine zijde.

Koen
zaterdag 8 februari 2003

©2001-2025 WisFaq