Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de oppervlakte

Hoe bereken je hier de oppervlakte?

Erwin
Iets anders - maandag 23 juni 2014

Antwoord

De oorspronkelijk tekening was niet helemaal duidelijk. Ik heb zelf maar even een tekening gemaakt. Het principe hier is de oppervlakten van delen van een cirkel uit te rekenen en dan optellen en aftrekken.

q73476img1.gif

De oppervlakte van een kwart cirkel met straal 3 is gelijk aan $\frac{1}{4}\cdot\pi\cdot 3^{2}$=$\frac{9\pi}{4}$.

q73476img2.gif

Eraf: 3 kwart cirkels met een straal van $1\frac{1}{2}$.
Dat is dan gelijk aan $
3 \cdot \frac{1}{4}\pi \cdot \left( {1\frac{1}{2}} \right)^3 = \frac{{27\pi }}{{16}}
$.



De oppervlakte is gelijk aan $
\frac{{9\pi }}{4} - \frac{{27\pi }}{{16}} = \frac{{9\pi }}{{16}}
$

WvR
maandag 23 juni 2014

©2001-2024 WisFaq