\require{AMSmath} Substitutiemethode Hallo, ik ben aan het leren voor een tentamen. Nou dacht ik de substitutiemethode door te hebben maar ik ga telkens in de fout bij een wortel.Voorbeeld:f(x)= x√(x2-2)u= x2-2du/dx=2xdx=du/2xf(x)= x√u du/2xf(x)= 1/2√u duF(x)= 1/2√(x2-2) + CMaar uit mijn antwoordenboek blijkt dit niet te kloppen. Daarbij moet t zijn F(x)=1/3(x2-2)√(x2-2) +CKan iemand mij uitleggen waarom dit dan zo is?Alvast bedankt,TedSubstitutiemethode Ted Sc Student hbo - zondag 22 juni 2014 Antwoord Je gaat te snel. Als je het 'standaardprotocol' volgt dan kan het eigenlijk niet mis gaan:$\begin{array}{l} \int {x\sqrt {x^{2} - 2} \,dx = } \\ \int {\frac{1}{2}\sqrt {x^{2} - 2} \cdot 2x\,dx = } \\ \int {\frac{1}{2}\sqrt {x^{2} - 2} \cdot d\left( {x^{2} - 2} \right) = } \\ Met\,\,u = x^{2} - 2 \\ \int {\frac{1}{2}\sqrt u \cdot du = } \\ \frac{1}{3}u^{1\frac{1}{2}} + C = \frac{1}{3}u\sqrt u + C \\ Met\,\,u = x^{2} - 2 \\ \frac{1}{3}\left( {x^{2} - 2} \right)\sqrt {x^{2} - 2} + C \\ \end{array}$Toch?PSIk heb in je vraag wel hier en daar wat haakjes gezet. Als je $\sqrt{x^{2}-2}$ wilt schrijven schrijf dan √(x2-2) met haakjes. WvR zondag 22 juni 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, ik ben aan het leren voor een tentamen. Nou dacht ik de substitutiemethode door te hebben maar ik ga telkens in de fout bij een wortel.Voorbeeld:f(x)= x√(x2-2)u= x2-2du/dx=2xdx=du/2xf(x)= x√u du/2xf(x)= 1/2√u duF(x)= 1/2√(x2-2) + CMaar uit mijn antwoordenboek blijkt dit niet te kloppen. Daarbij moet t zijn F(x)=1/3(x2-2)√(x2-2) +CKan iemand mij uitleggen waarom dit dan zo is?Alvast bedankt,TedSubstitutiemethode Ted Sc Student hbo - zondag 22 juni 2014
Ted Sc Student hbo - zondag 22 juni 2014
Je gaat te snel. Als je het 'standaardprotocol' volgt dan kan het eigenlijk niet mis gaan:$\begin{array}{l} \int {x\sqrt {x^{2} - 2} \,dx = } \\ \int {\frac{1}{2}\sqrt {x^{2} - 2} \cdot 2x\,dx = } \\ \int {\frac{1}{2}\sqrt {x^{2} - 2} \cdot d\left( {x^{2} - 2} \right) = } \\ Met\,\,u = x^{2} - 2 \\ \int {\frac{1}{2}\sqrt u \cdot du = } \\ \frac{1}{3}u^{1\frac{1}{2}} + C = \frac{1}{3}u\sqrt u + C \\ Met\,\,u = x^{2} - 2 \\ \frac{1}{3}\left( {x^{2} - 2} \right)\sqrt {x^{2} - 2} + C \\ \end{array}$Toch?PSIk heb in je vraag wel hier en daar wat haakjes gezet. Als je $\sqrt{x^{2}-2}$ wilt schrijven schrijf dan √(x2-2) met haakjes. WvR zondag 22 juni 2014
WvR zondag 22 juni 2014
©2001-2024 WisFaq