Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oefening Pythagoras

Bereken de oppervlakte van een driehoek waarvan de zijden respectievelijk 13, 37 en 40 cm meten. Hoe kan ik dit gaan doen, want 132+372 is niet gelijk aan 402?

Tim B.
2de graad ASO - vrijdag 20 juni 2014

Antwoord

In een willekeurig driehoek gebruik je vaak een hoogtelijn om de oppervlakte te berekenen. In dit geval heb ik AD=x en DB=40-x genomen en dan de stelling van Pythagoras gebruikt voor de hoogtelijn CD.

q73452img1.gif

Nu moet gelden: 132-x2=372-(40-x)2

Zie je waarom? Je kunt dan x uitrekenen en de hoogtelijn CD en dan kan je de oppervlakte uitrekenen.

Zie ook Oppervlakte van driehoeken

WvR
vrijdag 20 juni 2014

Re: Oefening Pythagoras

©2001-2024 WisFaq