Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De t-toets voor ongepaarde data

Geachte heer/ mevrouw,

Ik ben al bijna een week bezig met het uitpluizen van onderstaande vraagstuk en hopelijk kunt u mij helpen verder te geraken. Middels de T-toets voor ongepaarde data en gelijke sigma probeer ik te onderzoeken of de winter van 2012 kouder was dan de winter van 2010.
Daartoe heb ik de volgende gegevens verzameld:
H0: µX = µY
H1: µX $>$ µY
Waarbij: X de gemiddelde dagtemperatuur in 2012 is en Y de gemiddelde dagtemperatuur in 2010 is.

Aantal waarnemingen X=60 en Aantal waarnemingen Y=60
Gemiddelde X=4.07 en Gemiddelde Y=5.45
Verschil tussen de gemiddelden= 4.07-5.45=-1.38
Variantie X=20.27 en variantie Y=30.46
De pooled variance (S2)=25.365
Het aantal vrijheidsgraden =60+60-2=118 en alpha= 0,05

Kunt u mij vertellen wat het kritieke gebied is en welke conclusie ik hieruit kan halen?
Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor uw reactie en hulp.
Met vriendelijke groet

Mario
Student hbo - woensdag 18 juni 2014

Antwoord

Hallo Mario,

Op Wikipedia: t-toets vind je een uitgewerkt voorbeeld dat precies overeenkomt met jouw vraag, zie voorbeeld 3. Aan de hand hiervan kan je zien hoe je de toets met jouw data kunt uitvoeren.

GHvD
zaterdag 21 juni 2014

 Re: De t-toets voor ongepaarde data 

©2001-2024 WisFaq