Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekende uit macht met e halen

Geachte

Ik heb morgen examen en begrijp een zaak compleet niet.
Hoe haal je een onbekende uit een macht?

Je hebt een formule ea·t, hoe krijg je de onbekende (a in dit geval) uit de macht gehaald? In onze schriften hebben we het gedaan door hier ln aan toe te voegen, maar hoe werkt dit?

Alvast bedankt

Jolien
Student universiteit België - dinsdag 17 juni 2014

Antwoord

Neem 's aan dat je zoiets hebt als eat=3. Je kunt dan links en rechts de natuurlijke logaritme nemen. In combinatie met de rekenregels voor logaritmen kan je dan a berekenen.

$
\begin{array}{l}
e^{at} = 3 \\
\ln \left( {e^{at} } \right) = \ln \left( 3 \right) \\
at \cdot \ln (e) = \ln (3) \\
at = \ln (3) \\
a = \frac{{\ln (3)}}{t} \\
\end{array}
$

...en zo werkt dat.

WvR
dinsdag 17 juni 2014

©2001-2024 WisFaq