Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Moeilijk vraagstuk

Beste,
Vraagstukken zijn zo verwarrend! Op zich is dit een makkelijk vraagstuk, maar ik kan het niet echt oplossen. Wilt u mij helpen?

Paul gaat met zijn wagen naar Oostende. Hij rijdt met een constante snelheid van 120 km/h. Op het zelfde moment rijdt een bestelwagen, 5 km verderop, ook naar Oostende met een snelheid van 90 km/h. Oostende is 60 km ver weg. Zal Paul de bestelwagen inhalen? Zo ja, waar en wanneer?

Emily
2de graad ASO - zondag 15 juni 2014

Antwoord

q73401img1.gif

Op t=0 met t in uren is Paul op 60 km afstand van Oostende. Zijn snelheid is 120 km/uur. Zijn afstand tot Oostende op tijdstip t is dan gelijk aan:

A1=60-120t

Op t=0 met t in uren is de bestelwagen op 55 km afstand van Oostende. Zijn snelheid is 90 km/uur. De afstand tot Oostende op tijdstip t is dan gelijk aan:

A2=55-90t

De vraag is dan: wanneer is A1=A2? Je moet dan de volgende vergelijking op gaan lossen:

60-120t=55-90t

Als t\le\frac{1}{2} dan haalt Paul de bestelwagen in.

q73401img2.gif
Zo zit dat dan...
De rest zal dan wel lukken?

PS
Er zijn natuurlijk wel handiger manieren om dit op te lossen, maar op deze manier lukt het altijd!

WvR
zondag 15 juni 2014

©2001-2025 WisFaq