Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Van inhoud naar afmetingen

Ik moet een cilinder maken waar 75 cl in kan. Alleen heb ik geen idee hoe ik de afmetingen moet bereken. Hoe moet dat?

lisann
Leerling bovenbouw vmbo - zondag 1 juni 2014

Antwoord

Dat verbaast me niks want bij een gegeven inhoud liggen de afmetingen niet vast.

q73278img1.gif

Je hebt twee afmetingen nodig. De straal $r$ van de grondcirkel en de hoogte $h$. De inhoud is gelijk aan $I=\pi\cdot r^{2}\cdot h$.

Omdat 75 cl is gelijk aan 750 cm3 gaan we rekenen in centimeter. Neem je bijvoorbeeld r=5 cm dan moet $\pi\cdot 5^{2}\cdot h=750$ zijn. Dan is $h$ ongeveer gelijk aan 9,5 cm. Neem je bijvoorbeeld voor h=7 cm dan moet $\pi\cdot r^{2}\cdot 7=750$ zijn. Dan is r ongeveer gelijk aan 5,8.

Helpt dat?

WvR
zondag 1 juni 2014

©2001-2024 WisFaq