Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Transformatie bij sinusoïden

Hoe heeft de volgorde invloed op de uitkomst en op wat hebben de vermenigvuldigingen van de x en de y as invloed?

Voorbeeld:

f(x)=5+1,2·cos(x-1/6$\pi$)

Moet je eerst vermenigvuldiging met x/y as? of eerst de translaties…?

Mariek
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 30 mei 2014

Antwoord

Je kunt een functievoorschrift opvatten als een 'machine': je stop er een $x$ in en er komt een $y$ uit. Een soort kip dus:-)

De volgorde van de bewerkingen in de machine liggen vast.

Als je van y=cos(x) y=cos(x-$\frac{1}{6}\pi$) maakt dan verschuift de grafiek van cosinus $\frac{1}{6}\pi$ naar rechts. Als je vermenigvuldigt met 1,2 dan is dat vermenigvuldigen met een factor 1,2 ten opzichte van de $x$-as. Als je er dan 5 bij optelt dan verschuift de grafiek 5 omhoog.

Dat kan natuurlijk wel anders, maar dat staat er niet. Dus wat is dan precies het probleem?

Zie transformaties en sinusoiden

WvR
vrijdag 30 mei 2014

©2001-2024 WisFaq