Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Quotiëntregel

Hi,
Hoe moet ik dit differentiëren?
f(x)=sinx-cosx /sinx+cosx

Meroug
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 24 mei 2014

Antwoord

Hallo Merougia,

Je geeft niet aan wat je zelf al hebt geprobeerd en waarop je vastloopt, dat is wel de bedoeling (zie de spelregels). Ik neem aan dat het probleem ligt bij cos(x)/sin(x). Je gebruikt de quotiëntregel om hiervan de afgeleide te bepalen.

Handig is dan om het volgende lijstje te maken:
g(x)=cos(x)
h(x)=sin(x)

Dan is:
g'(x)=-sin(x)
h'(x)=cos(x)

Dan is het een zaak van zorgvuldig invullen:

q73156img1.gif

q73156img2.gif

q73156img3.gif

Vergeet niet het min-teken in de oorspronkelijke functie wanneer je dit resultaat overneemt.

Lukt het nu?

GHvD
zaterdag 24 mei 2014

©2001-2024 WisFaq