\require{AMSmath} De derdemachtswortel van twee is irrationaal Toon aan dat er geen natuurlijke getallen a,b bestaan zodata/b = derdemachtswortel 2Hoe toon ik dit aan? krishn Student universiteit - maandag 19 mei 2014 Antwoord We spreken af dat de breuk a/b is vereenvoudigd. Je kunt immers elke breuk vereenvoudigen. Dus $ ggd(a,b) = 1 $Stel nu eens dat het wel zo is dus:$2^{\frac{1}{3}} = \frac{a}{b} \Rightarrow 2 = \frac{{a^3 }}{{b^3 }} \Rightarrow 2b^3 = a^3$Dit betekent dat a een even getal moet zijn. Immers het linkerlid is even en een oneven getal tot een macht is een oneven getal. dus a is even a=2k$2b^3 = 8k^3 \Rightarrow b^3 = 4k^3$Maar dan moet ook b even zijn. Dit is in tegenspraak want dan $ ggd(a,b) \ne 1 $Dus de stelling dat het wel waar is, is onwaar.mvg DvL DvL maandag 19 mei 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Toon aan dat er geen natuurlijke getallen a,b bestaan zodata/b = derdemachtswortel 2Hoe toon ik dit aan? krishn Student universiteit - maandag 19 mei 2014
krishn Student universiteit - maandag 19 mei 2014
We spreken af dat de breuk a/b is vereenvoudigd. Je kunt immers elke breuk vereenvoudigen. Dus $ ggd(a,b) = 1 $Stel nu eens dat het wel zo is dus:$2^{\frac{1}{3}} = \frac{a}{b} \Rightarrow 2 = \frac{{a^3 }}{{b^3 }} \Rightarrow 2b^3 = a^3$Dit betekent dat a een even getal moet zijn. Immers het linkerlid is even en een oneven getal tot een macht is een oneven getal. dus a is even a=2k$2b^3 = 8k^3 \Rightarrow b^3 = 4k^3$Maar dan moet ook b even zijn. Dit is in tegenspraak want dan $ ggd(a,b) \ne 1 $Dus de stelling dat het wel waar is, is onwaar.mvg DvL DvL maandag 19 mei 2014
DvL maandag 19 mei 2014
©2001-2024 WisFaq