Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partieel integreren

Ik moet een primitieve geven van x3ln3x+x3ln4x, dit moet volgens mij d.m.v partieel integreren. Ik heb geprobeerd zelf een begin te maken, d.m.v de informatie uit een ander voorbeeld te halen op wisfaq, om te kijken ofdat ik het snap.

x3ln3x+x3ln4x
Ik heb eerst het 1e stukje x3ln3x geprobeerd,
$\int{}$ln3x x3dx
f= ln3x $\to$ df = 3lnx/x
dg=x3dx $\to$ g=x4/4
x4ln3x/4-$\int{}$3lnx/x·x4/4dx
x4ln3x/4-3/4$\int{}$lnx·x3dx
f= ln x f'=1/x g'= x3 g=x4/4
Kunt u mij aub hiermee verder helpen en doe ik het zo goed of niet?

Yvette
Iets anders - zondag 18 mei 2014

Antwoord

Beste Yvette,

Algemeen geldt: $ \int {f.g'dx = f.g - \int {f'g} } dx $

We herschrijven je integraal een klein beetje:

$
F = \int {x^3 \ln (x)^3 + x^3 \ln (x)^4 dx = \int {x^3 \ln (x)^3 dx + \int {x^3 \ln (x)^4 } } } dx
$

Laten we eerst naar het 2e gedeelte kijken, later snap je waarom.
$
\int {x^3 \ln (x)^4 } dx
$

Nu gaan we partieel integreren zoals je zelf al voorstelde.
We gebruiken:

$
\begin{array}{l}
f = \ln (x)^4 \;f' = \frac{{4\ln (x)^3 }}{x} \\
g = \frac{{x^4 }}{4}\;\;\;g' = x^3 \\
\end{array}
$

Dit deel van de integraal wordt dan dus:

$
\int {x^3 \ln (x)^4 } dx = f.g - \int {f'g = \frac{1}{4}x^4 \ln (x)^4 - \int {x^3 \ln (x)^3 } }
$

Misschien zie je het al, maar de integraal in het rechterlid is een beetje hetzelfde ( of een beetje) als het deel wat we nog moeten doen.

Tezamen:


$
\begin{array}{l}
F = \int {x^3 \ln (x)^3 dx + \int {x^3 \ln (x)^4 } } dx = \int {x^3 \ln (x)^4 } dx + \int {x^3 \ln (x)^3 dx} \\
F = \frac{1}{4}x^4 \ln (x)^4 - \int {x^3 \ln (x)^3 } dx + \int {x^3 \ln (x)^3 dx} = \frac{1}{4}x^4 \ln (x)^4 \\
\end{array}
$

mvg DvL




DvL
zondag 18 mei 2014

©2001-2024 WisFaq