Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som van reeks

Kan iemand mij uitleggen wat de som is van de volgende reeks

$\sum$(2^(2n+1))/(5n)

uitschrijven geeft: 8/5, 32/25, 128/125, 512/625

Ofwel de rij begint bij a=8/5 en wordt constant vermenigvuldigd met r=4/5.
de formule voor de som: a/(1-r) toepassen geeft s=8

Het antwoord moet echter 10 zijn..

michel
Student universiteit - donderdag 15 mei 2014

Antwoord

Hallo

Je stelt voor de eerste term n gelijk aan 1.
Begin echter met n gelijk aan 0, dan vind je voor de eerste term 2
De reeks wordt dan :
2, 8/5, 32/25, 128/125, ...
En als som vind je dan inderdaad 10.

LL
donderdag 15 mei 2014

©2001-2024 WisFaq