Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 72954 

Re: Oefening raaklijn

Raar, want als ik dit op u manier doe kom ik voor x is x02-p2/x0 en x is -p/x0 uit. Zou u mss u volledige werkwijze er eens willen opzetten ,want ik kom dit niet uit

simon
3de graad ASO - maandag 12 mei 2014

Antwoord

Vgl. van QF : y = (x02-p2)/2px0 + p/2
Als je snijpunt S bepaalt met de parabool y = x2/2p krijg je een vierkantsvergelijking in x
x0.x2 - (x02-p2).x - p2.x0 = 0
met 2 oplossingen :
x = x0 (punt Q zelf) en xS = -p2/x0

Vgl. van de rechte OQ : y = x0/2p.x
Snijpunt T met de richtlijn y = -p/2 geeft
x0/2p.x = -p/2
of xT = -p2/x0

Dus de x-waarden van S en T zijn gelijk.
Ok?

LL
maandag 12 mei 2014

©2001-2024 WisFaq