Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Geen antwoorden gebroken vergelijking

Bij bijvoorbeeld de vergelijking hieronder is er een getal dat niet het antwoord is, hoe kun je dit getal bepalen?

Voorbeeld:
 a2-4a       a(a-4)       a-4
--------- = --------- = --------
a2+a a(a+1) a+1
Als ik hierbij het antwoordenboekje bekijk, dan staat erbij mits a$\neq$0. Hoe kun je weten dat het niet 0 is? Je kan moeilijk getallen gaan proberen in de formules.

Alvast bedankt!

Jim La
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 9 mei 2014

Antwoord

Je deelt bij de tweede stap de teller en noemer door $a$. Dat kan wel, maar niet als $a=0$. Je kunt niet delen door nul, dus kun je alleen op deze manier herleiden als $a\neq 0$ is.

In 't algemeen kan je onthouden dan als je teller en noemer (of wat dan ook) deelt door 'iets' dat dat 'iets' dan geen nul kan zijn.

WvR
vrijdag 9 mei 2014

©2001-2024 WisFaq