Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herleiden

We komen echt niet verder met een opgave over logaritmen.
De som is: 2·log(Ax) + 2x2 = 8x
Nu moeten wij dit herleiden tot de vorm: A = b · gx

Mag in ons eindantwoord helemaal geen log meer voorkomen? En als we de som proberen te herleiden dan lopen we hier vast:
2·log(Ax) + 2x2 = 8x
log(A.x.) + x2 = 4x
log(A.x. = 4x - x2

Hoe nu verder?

Martin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 9 mei 2014

Antwoord

Gebruik de rekenregel L3 van rekenregels machten en logaritmen:

$2\cdot log(A^x)+2x^2=8x$
$2\cdot x\cdot log(A)+2x^2=8x$
$2x\cdot log(A)=-2x^2+8x$
$log(A)=\frac{-2x^2+8x}{2x}$
$log(A)=-x+4$
$A=10^{-x+4}$

Zoiets? Moet wel kunnen toch?

WvR
vrijdag 9 mei 2014

©2001-2024 WisFaq