Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 13182 

Re: Re: Uitslag afgeknotte kegel

Bij mij valt het kwartje niet. Mijn afgeknotte kegel is:

d1=12
d2=10
h=4

Niels
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 8 mei 2014

Antwoord

Het probleem is dat de tekening niet helemaal klopt. Daarnaast is de uitleg ook niet helemaal helder (als zeg ik het zelf). Maar de berekening klopt wel. In jouw geval krijg je:


$
\begin{array}{l}
d_1 = 12 \\
d_2 = 10 \\
h = 4 \\
s = \sqrt {1^2 + 4^2 } = \sqrt {{\rm{17}}} \left( { \approx 4,1} \right) \\
\frac{{r + \sqrt {17} }}{{12}} = \frac{r}{{10}} \\
10r + 10\sqrt {17} = 12r \\
2r = 10\sqrt {17} \\
r = 5\sqrt {17} \left( { \approx 20,6} \right) \\
\alpha = 360^0 \cdot \left( {1 - \frac{{10}}{{2 \cdot 5\sqrt {17} }}} \right) \approx 272,7^0 \\
\end{array}
$

Stelling van Pythagoras, gelijkvormigheid en omtrek van (een deel) van een cirkel. Alsof het allemaal niks kost. Ik zal nog 's een nieuwe versie maken met begrijpelijke uitleg...

WvR
donderdag 8 mei 2014

©2001-2024 WisFaq