Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 72781 

Re: Vergelijking van de rechte a

dankjewel maar wat is een algemene vergelijking heeft die ook een formule ??

amber
2de graad ASO - zondag 27 april 2014

Antwoord

Hallo Amber,

De algemene vergelijking (of: formule) van een rechte lijn is:

y = r.x + c

Voorbeelden zijn:
y = 3x + 5
y = 7x - 2
y = -2x + 4

Het getal voor de x (dus in mijn voorbeelden: 3, 7 en -2) is de richtingscoëfficiënt. Hoe groter dit getal, hoe steiler de lijn omhoog loopt. Als de rico negatief is, dan heb je een dalende lijn.
Het vaste getal helemaal rechts (hier dus: 5, -2 en 4) zorgt ervoor dat de lijn hoger of lager ligt. Dit is ook de y-coordinaat van het snijpunt met de y-as.

Alledrie de formules kan je schrijven als:
y = r.x + c

Vandaar dat we dit de algemene formule voor een rechte lijn noemen. Wanneer je de vergelijking van een rechte lijn zoekt die door twee gegeven punten gaat, of evenwijdig aan een andere lijn en door een bepaald punt, dan moet je dus eigenlijk de juiste waarden van r en c vinden.

Is het hiermee wat duidelijker voor je?

GHvD
zondag 27 april 2014

©2001-2024 WisFaq