Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aanschafprijs en restwaarde

Hallo,

Ik heb een dringende vraag. Mijn vriend heeft aankomende woensdag examen maar komt niet uit een oefensom.

De vraag luidt: Een machine met een aanschafprijs van €75.000,- heeft na 5 jaar een restwaarde van €8.702,18.
Formule luidt: A x (1-(p:1000))n = R

A = aanschafprijs
N = aantal jaren
R = Restwaarde

Dus dan wordt het:
75.000 x (1-(p:1000))5 = 8.702,18

(1-(p:1000))5 = 8.702,18 : 75.000 = 0,1160291.

Nu staat er, toets in op de rekenmachine (ik heb een Casio FX-82ms):
0.1160291 INV Yx 5 = 0,65.

Weet iemand hoe dit op de rekenmachine ingevoerd kan worden?
Wat is INV ?
Yx kan ik nergens op de rekenmachine vinden.

Graag hoor ik van je.

Met vriendelijke groet,
Eline

Eline
Iets anders - maandag 21 april 2014

Antwoord

Op jouw rekenmachine is YX het knopje met ^ (zie onder). Dat INV YX is de inverse bewerking van YX. Maar dat is dan hetzelfde als ...√(...), maar dat kan ook anders.

$0.1160291^{1/5}=0.65$ is hetzelfde als $^{5}\sqrt{0.1160291}=0.65$

Allemaal één-pot-nat...
Helpt dat?

Met mijn rekenmachine ziet dat er dan zo uit:
q72748img1.gif

Bij de meeste rekenmachine gebruik je ^ voor machtsverheffen. De inverse wordt dan bijvoorbeeld 0.1160291^(1/5).



...en boven ^ staat dan de n-de-machtswortel.

WvR
maandag 21 april 2014

©2001-2025 WisFaq