To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 72745 

Re: Berekenen lengte boog

Bedankt voor je snelle reactie. Het betreft hier een cirkelvormige boog. indien mogelijk graag de berekeningswijze. Moet men eerst een straal berekenen (hoe?).

Annie
Iets anders - zondag 20 april 2014

Antwoord

Hallo Annie,

Met behulp van onderstaande figuur kunnen we de booglengte berekenen:

q72747img1.gif

Het gaat om de boog ABC, een deel van een cirkel met middelpunt M. Punt B ligt 70 cm boven de lijn AC. De afstand DC is de helft van AC, dus 180 cm. De afstand MD noem ik p.

In de figuur zien we:
MC = MB = r
p = r-70, dus r = p+70

Volgens Pythagoras geldt in driehoek MDC:
r2 = p2+1802
(p+70)2 = p2+1802
p2+140p+4900 = p2+32400
140p = 32400-4900 = 27500
p = 27500/140 = 196,4
r = p+70 = 266,4

In dezelfde driehoek zien we:
tan(j) = 180/p = 0,916
j = atan(0,916) = 0,742 rad.

Booglengte BC = j×r = 0,742x266,4 = 197,6 cm
Booglengte ABC = 2 x 197,6 = 395,3 cm.

OK zo?

GHvD
maandag 21 april 2014

 Re: Re: Berekenen lengte boog 

©2001-2025 WisFaq