Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Re: Interpolatie

Hartelijk bedankt voor de oplossingen die jullie mij gegeven hebben !! Eventjes voor zeker te zijn geef ik een oefening ivm interpolatie met meerdere variabelen om te controleren of ik wel juist ben (kwestie dat ik er een c++ procedure van moet maken voor mijn thesis):
voorbeeld:
x y z
1 1 -2 = punt 1
2 2 -6 = punt 2
3 3 ? = dit willen we onderzoeken dmv interpolatie.

P(x,y)= P(3,3)= -2.(x-2).(y-2) -6.(x-1).(y-1).
Dus de x en de y in deze formule invullen, en dan bekomen we het +-resultaat z.

Tom Pe
Student universiteit - woensdag 5 februari 2003

Antwoord

Hoi,

Het is iets ingewikkelder dan dat... Op Oppervlak definieer ik eerst een soort van uitgebreide Lagrange veeltermen Pj(x,y) in x en y. Ze hebben de eigenschap dat Pj(xj,yj)=zj en Pj(xj,yj)=0 voor i¹j. De interpolerende veelterm P(x,y) is dan de som van die Pj(x,y).

Een tip: dit soort veeltermen kan je enkel met goed resultaat gebruiken als je interpoleert... (3,3) uit je voorbeeld is geen interpolatie, maar een extrapolatie. De resultaten zullen waardeloos zijn...

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 5 februari 2003

©2001-2024 WisFaq