Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dubbel logaritme

Voor de berekening van de viscositeit van bitumen kom ik op de vergelijking ln ln(Mu)= 22,8515-3,5784ln*T+0,00511938*Pg

Pg(gerelateerde druk) en T(temperatuur)zijn bekend, ik ben op zoek naar Mu. Alleen vind ik het dubbele logaritme ernstig verwarrend. Daarbij kom ik, met wat ik zelf heb geprobeerd, niet in de buurt van de uitkomsten die in de paper genoemd worden. (bron: Viscosity of Compressed Athabasca Bitumen, ANIL K. MEHROTRA and WILLIAM Y. SVRCEK)

Dus als iemand mij een handje zou kunnen helpen?

Floris
Student hbo - woensdag 26 maart 2014

Antwoord

Hallo Floris,

Ik kan natuurlijk niet beoordelen of je de juiste vergelijking hebt, en -heel belangrijk- of je met de juiste eenheden rekent. Verder is belangrijk dat je het juiste grondtal voor je logaritme gebruikt. De meest gebruikte waarden zijn 10 (dan schrijft men: 10log(x) ) en e (dan schrijft men: ln(x), dit is dus eigenlijk: elog(x)). Maar soms zie je dat dit door elkaar wordt gehaald, dus let er ook op dat je het juiste grondtal gebruikt.

Ervan uitgaand dat dit allemaal klopt (en je dus werkt met grondtal e), dan kan je het rechterlid van de vergelijking uitrekenen. Je krijgt dan:

ln ln(Mu) = p (p is bekende waarde)

Dan is:
ln(Mu) = ep

En:
Mu = e(ep)

GHvD
woensdag 26 maart 2014

©2001-2024 WisFaq