Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herleiden

De formule voor P kun je herleiden tot de bekende vorm:
P = A x T + B. De formule is P = 5,5 + (18-T/30) x 94,5.
Ik heb dat herleiden nooit helemaal gesnapt...

Anna
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 maart 2014

Antwoord

In je rechter formule staan haakjes, er wordt gedeeld en dan kan je 't ook anders en eenvoudiger opschrijven.

P = 5,5 + (18-T/30) x 94,5

Eerst maar 's de haakjes wegwerken:
P = 5,5 + 18·94,5 - T/30·94,5

Dan vermenigvuldigen:
P = 5,5 + 1701 - 3,15T

Gelijksoortige termen bij elkee nemen:
P = 1706,5 - 3,15T

De zaak in de goede volgorde zetten:
P = -3,15T + 1706,5

...en dat moet het dan zijn...

A=-3,15 en B = 1706,5

Helpt dat? Als er 'stappen' onduidelijk zijn dan moet je maar doorvragen.

WvR
zondag 23 maart 2014

 Re: Herleiden 

©2001-2025 WisFaq