Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67613 

Re: Sinusoïden

Maar als je eerst vermenigvuldigt t.o.v. de y-as, hoe kan dan die 0,5 pi toch ook keer 3 gedaan wordt? Dat is toch juist als je eerst translatie doet?

dani
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 maart 2014

Antwoord

Nee. Als je in het functievoorschrift $x$ vervangt door $x-\frac{1}{2}\pi$ dan verschuift de grafiek $\frac{1}{2}\pi$ naar rechts, los van wat er allemaal nog meer in het functievoorschrift staat.

q72576img1.gif

Dat is geen wonder! Als je $x$ van links naar rechts laat lopen dan worden een $x-\frac{1}{2}\pi$ later de waarde bereikt van de grafiek voor de translatie.

Als je eerst de translatie doet en dan de vermenigvuldiging t.o.v. de y-as kom je op 't zelfde uit. Ga maar na!

WvR
zaterdag 22 maart 2014

©2001-2024 WisFaq